Jalostustoimikunta
Vetoomus tiibetinspanieleiden omistajille
Jos koirallanne todetaan munuaisvika, epilepsia, allergioita, arkuutta/ääniherkkyyttä tai muu vakava, mahdollisesti perinnölliseksi epäilty sairaus, toivomme teidän osallistuvan Hannes Lohen ryhmän geenitutkimuksiin. Pyytäkää eläinlääkärikäynnin yhteydessä ottamaan koirastanne verinäyte ja lähettäkää se Koirangeenit -tutkimusryhmälle.
Täyttäkää tarpeelliset kyselylomakkeet nettisivustolla. Tämä on ainoa tapa saada tietoa rodun mahdollisista perinnöllisistä sairauksista ja siten toivottavasti myös saada geenitestejä käyttöön näihin sairauksiin ja vikoihin.
Helsingin yliopiston koirien geenitutkimusryhmän viesti
Uusi epilepsia- ja dyskinesiakysely (EPI)
Tiibetinspanielit ry:tä on pyydetty välittämään seuraavaa viestiä kyselystä eteenpäin jäsenistölle:
Olemme julkaisseet uuden Epilepsia ja dyskinesia -kyselyn betaversion osana tavoitettamme yhdenmukaistaa ja tehostaa koirien epilepsian ja dyskinesian kansainvälistä tieteellistä tutkimusta.
Tällä hetkellä keräämme aineistoa kyselyn viimeistelyä varten. Tätä varten toivomme vastauksia kaiken rotuisista ja ikäisistä epilepsiaa tai dyskinesiaa (esim. CECS) sairastavista koirista. Tavoitteenamme on kehittää monipuolinen työkalu, joka antaa omistajalle lisää tietoa hänen koiransa sairaudesta sekä yksilötasolla että muuhun populaatioon verrattuna, auttaa eläinlääkäreitä epilepsian ja dyskinesian diagnosoinnissa ja kokoaa laadukasta aineistoa kansainvälisen tieteellisen tutkimuksen tueksi.
Epilepsia ja dyskinesia -kyselyyn pääsee vastaamaan rekisteröitymällä Petsofiin. Petsofiin rekisteröityminen ja kyselyyn vastaaminen on täysin ilmaista. Lisäämällä Petsofiin koiran tiedot ja klikkaamalla luomaansa koiraa pääsee Analyysit-osiossa kohtaan ’Epilepsia ja dyskinesia’, jonka takaa kysely löytyy.
Mikäli rekisteröitymisessä tai kyselyyn vastaamisessa on ongelmia, Petsofin tekniseen tukeen voi ottaa yhteyttä.
Toivomme, että voisitte välittää tätä pyyntöä eteenpäin rotunne viestintäkanavissa mahdollisimman pian ja innostaa koiranomistajia mukaan tutkimukseen. Auttakaa meitä keräämään maailman suurin koirien epilepsia ja dyskinesia -aineisto!
Lisätietoja epilepsiatutkimuksesta antavat:
Tutkijakoulutettava Tiina Heinonen, MMM, agronomi
tiina.heinonen@helsinki.fi
Hannes Lohen tutkimusryhmä
Helsingin yliopisto ja Folkhälsanin tutkimuskeskus
Professori Hannes Lohi
hannes.lohi@helsinki.fi
Lisätietoa koirien geenitutkimusryhmän toiminnasta: www.koirangeenit.fi