CDDY-geenitesti
CDDY-geenitestitulosten tallennus tiibetinspanielille on alkanut.
12.1.2025 alkaen tulokset julkaistaan myös yhdistyksen verkkosivuilla:
CDDY-geenitestitulokset
Päivitetty 25.3.25
Kasvattajien ja omistajien toivotaan ilmoittavan CDDY-tuloksista jalostustoimikunnalle, jotta tämän geenin esiintyvyyttä tiibetinspanieleilla Suomessa voidaan kartoittaa.
Ilmoitathan samalla, onko tulos vain jalostustoimikunnan käyttöön, vai voiko sen julkaista yhdistyksen sivuilla.
Jalostustoimikunnan yhteystiedot:
Anne Johansson
ajohansson@tiibetinspanielit.fi
anne.johansson@kolumbus.fi
Jalostustieteellisen toimikunnan kokouksen 8/2024 päätöksen mukaisesti tiibetinspanielille on 2.11.2024 avattu sähköinen lähete kondrodystrofia- eli CDDY-geenitestille. Tulokset tulevat näkymään jalostustietojärjestelmässä muodossa
N/N Normaali
N/CDDY Yksi geenikopio
CDDY/CDDY Kaksi geenikopiota
Ennen kuin tilaat testejä, lue tämä: CDDY-geenitestitulokset jalostustietojärjestelmään.
Retrogeenit
Koirilla on tunnistettu kaksi retrogeeniä, kromosomissa 12 (12-FGF4 )ja kromosomissa 18 (18-FGF4), ja ne aiheuttavat lyhytraajaisuutta . Erityisesti retrogeenillä 12-FGF4 on todettu myös yhteys kalkkeutuneiden välilevyjen esiintymiseen (IVDD) sekä lisääntyvää riskiä välilevyjen tyräytymiseen. (Batcher et al, 2019)
Lyhytraajaisuutta aiheuttava retrogeeni CDPA (18-FGF4)
Tämän retrogeenin aiheuttamaa lyhytraajaisuutta kutsutaan myös kondrodysplasiaksi (CDPA).
CFA18-retrogeeni on fiksoitunut 15 rodussa. Se on lyhytraajaista ilmiasua määrittävä geeni esimerkiksi basset houndilla, kiinanpalatsikoiralla, mäyräkoirilla, tiibetinspanielilla sekä welsh corgeilla. Fiksoituminen tarkoittaa, ettei rodussa ole tästä geenistä normaalimuotoa lainkaan, vaan ainoastaan retrogeeniä.
CDPA-tulos sisältyy MyDogDNA-testikittiin. Teetettyjen geenitestien perusteella on mahdollista, että tiibetinspanielilla voi olla myös vain yksi kopio CDPA-retrogeenistä. Tulos löytyy Traits osiosta ->More Body Features -> Short Legs ->2 copies tai 1 copy.
Kasvattajien ja omistajien toivotaan ilmoittavan CDPA-tuloksista jalostustoimikunnalle, jos CDPA-tulos on 1 copy eli yksi kopio.
Retrogeenit – yhdestä lyhytraajaisuus, toisesta ennenaikainen välilevyrappeuma
Tiibetinspanieli 1-2022
Tiibetinspanieleiden lyhytraajaisuus, selkänikamien välilevyjen rappeutuminen ja kalkkeutuneet välilevyt
Välilevysairaudelle altistava retrogeeni CDDY (12-FGF4) tiibetinspanieleilla
Koiran kromosomissa 12 sijaitseva FGF4-retrogeeni aiheuttaa selkärangan välilevyjen ennenaikaisen rappeutumisen ja aiheuttaa kantajalleen kohonneen riskin selän välilevyongelmiin.
- Koiria, joilla on yksi tai kaksi kopiota tästä retrogeenistä CDDY (12-FGF4) kutsutaan kondrodystrofisiksi. Tästä johtuu myös retrogeenistä käytettävä lyhenne CDDY.
- CDDY:n esiintymisestä tiibetinspanielilla ei toistaiseksi ole tehty virallista tutkimusta, mutta kyseinen retrogeeni on löytynyt myös tiibetinspanieleilta (testatuista yli 5 %:lta, mutta alle 25 %:lta, kts. Katariina Mäen sivusto)
- CDDY-geenitestin vastauksen saa nyt MyDogDNA- testikitissä.
Lisätietoja: Välilevysairaudelle altistavan CDDY-retrogeenin yleisyys eri koiraroduissa
CDDY-tulokset jalostustietojärjestelmään
CDDY-geenitestitulosten tallennus tiibetinspanielille on alkanut
Jalostustieteellisen toimikunnan kokouksen 8/2024 päätöksen mukaisesti tiibetinspanielille on 2.11.2024 avattu sähköinen lähete kondrodystrofia- eli CDDY-geenitestille. Tulokset tulevat näkymään jalostustietojärjestelmässä muodossa
N/N Normaali
N/CDDY Yksi geenikopio
CDDY/CDDY Kaksi geenikopiota
Testin tilaaminen ja tuloksen tallennus
- Valitaan haluttu laboratorio. Tulokset hyväksytään laboratorioista Laboklin, Movet ja MyDogDNA/Wisdom panel. Testin tilaamiseen liittyvät ohjeet varmistetaan laboratorion kautta ja koiralle varataan näytteenotto.
- Ennen näytteenottoa koiralle tilataan Omakoira-palvelussa tai sen mobiilisovelluksessa lähete haluttua geenitestiä varten. Vielä rekisteröimättömälle pentueelle tai sen osalle voi tilata lähetteitä, kun pennut on tallennettu Omakoiran pentueilmoitukselle.
- Näytteenottajalle kerrotaan, että tulos halutaan tallennettavaksi Kennelliittoon, jotta hän tietää käydä vahvistamassa näytteenoton Omakoira-palvelun kautta.
- Näytteenottaja toimittaa näytteen eteenpäin laboratoriolle, joka tuloksen valmistuttua puolestaan toimittaa tuloksen sekä tilaajalle, että tallentaa sen suoraan Kennelliiton järjestelmiin. Kennelliiton järjestelmiin tulokset tallentuvat yleensä viiveellä. Tarvittaessa tallennukseen liittyvissä asioissa toivomme ensisijaisesti yhteydenottoa laboratorioon: Tulokset hyväksytään laboratorioista Laboklin, Movet ja MyDogDNA/Wisdom panel.
Aiemmin saadut tulokset
Ennen tallennuksen alkamista saadut tulokset voidaan tallentaa Kennelliitossa takautuvasti vain testatulle koiralle syntyneen pentueen rekisteröinnin yhteydessä. Tällöin tulosraportista (tai muista tuloksen mukana toimitetuista dokumenteista) tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:
- näytteen on ottanut virallinen näytteenottaja, joka on tarkastanut koiran tunnistusmerkinnän
- tutkimuspäivä
- tutkimus on tehty Kennelliiton hyväksymässä laboratoriossa
Polveutumisen perusteella terve
Polveutumisen perusteella terve -statusta ei valitettavasti ole vielä teknisesti toteutettu Kennelliiton järjestelmissä, eikä merkintää siis tällä hetkellä tehdä.
Kun tekninen toteutus on valmis, on koiralle tarkoitus kirjata tieto, että se on sairauden suhteen terve (eli normaali) polveutumisen perusteella. Kirjaus tehdään korkeintaan kolme sukupolvea eteenpäin
geneettisesti terveen testituloksen saaneista koirista. Tämän jälkeen on koira tai sen jälkeläiset testattava uudestaan, jos niille halutaan tulos. Polveutumisen perusteella terveeksi voidaan merkitä vain Kennelliiton tietokantaan tallennettujen tulosten perusteella. Polveutumisen perusteella terve koira vastaa jalostuskäytössä terveeksi testattua.
Ulkomaiset ja tuontikoirat
Tuontikoirista, ulkomaisista jalostuskoirista ja tuontisperman osalta hyväksytään samaa sairautta koskevat ulkomaiset tulokset, vaikka testejä ei ole tehty Kennelliiton erikseen hyväksymässä laboratoriossa.
Tulosraporttiin tai erilliseen näytteenottotodistukseen on oltava kirjattu koiran tunnistusmerkintä ja siitä on ilmettävä, että näyte on eläinlääkärin tai laboratorion edustajana toimivan näytteenottajan ottama.
Kaikissa epäselvissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä jalostusposti@kennelliitto.fi.
Kaikissa epäselvissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä jalostusposti@kennelliitto.fi.