Käyttäytymisen jalostustarkastus ja tiibetinspanielin ihanneprofiili

 

Käyttäytymisen jalostustarkastuksen ihanneprofiili tiibetinspanielille on hyväksytty Kennelliitossa, ja sen käyttöönottopäivämäärä oli 14.8.2023. 

Tammikuun kasvattajawebinaarin jälkeen jalostustoimikunta viimeisteli ihanneprofiilin ja se on julkaistu Kennelliiton ja rotujärjestön sivuilla. Kun rodulle on laadittu ihanneprofiili, rotujärjestö voi järjestää käyttäytymisen jalostustarkastuksen joko yksin tai yhteistyössä jonkin toisen rotujärjestön kanssa. Käyttäytymisen jalostustarkastukset ovat kaikille roduille avoimia, joten estettä osallistua käyttäytymisen jalostustarkastuksiin ei ole ollut ilman ihanneprofiiliakaan, mutta etusija on aina järjestävien rotujärjestöjen roduilla.

 

Jalostustarkastukset

Kennelliiton jalostustarkastuksia ovat käyttäytymisen jalostustarkastus ja ulkomuodon jalostustarkastus. Kennelliiton jalostustarkastusten tarkoituksena on kerätä jalostuksellisesti merkityksellistä tietoa koiran ulkomuodosta ja käyttäytymisestä. Yksittäisen koiran jalostustarkastus antaa tietoa koiran ominaisuuksista ja mahdollistaa myös vertailun rodun muihin koiriin, rodun keskitasoon ja rodun jalostuksen tavoiteohjelmassa (JTO) määriteltyihin jalostustavoitteisiin.

 Yksittäisen koiran jalostustarkastus antaa tietoa koiran ominaisuuksista ja mahdollistaa vertailun rodun muihin koiriin, rodun keskitasoon ja rodun jalostuksen tavoiteohjelmassa (JTO) määriteltyihin jalostustavoitteisiin.

Käyttäytymisen jalostustarkastus keskittyy erityisesti arkipäiväisiin tilanteisiin ja asioihin kuten käsiteltävyyteen, alusta-arkuuksiin ja ääniherkkyyteen. Ulkomuodon jalostustarkastuksessa koiran rakenne arvioidaan yksityiskohtaisesti. Tarkastus pohjautuu rotumääritelmään, jalostuksen tavoiteohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin sekä rotukohtaisiin ohjeisiin.

 

Ihanneprofiili ja tulos

Ihanneprofiili on muodostettu antamalla jokaiselle arvostelukohdalle koodi I (ihanne), N (hyväksyttävä/neutraali), E (ei-toivottava) tai H (hylätty). Koodi siis kertoo, onko kyseinen tapa toimia tai tietty rakenneominaisuus juuri tälle rodulle ihanteellinen, hyväksyttävä, ei-toivottava vai hylkäävä. Hyväksyttävä tarkoittaa kokonaisuuteen suhteutettuna vielä jalostuskoiralle kelvollista tulosta. Ei-toivottavat ja hylkäävät ominaisuudet tulee huomioida yhdistelmien suunnittelussa. Käyttäytymisen ihanneprofiilissa hylkääviä kohtia tulee olla ainakin voimakkaat pelot ja aggressiot.

  

Kirjain- ja värikoodit:

 

Käyttäytymisen jalostustarkastuksen osa-alueet ja tulokset

Käyttäytymisen jalostustarkastuksen osa-alueet ovat

  1. Ihmisen kohtaaminen
  2. Käsiteltävyys
  3. Jahtaaminen
  4. Aktiivisuus/passiivisuus
  5. Vieras koira
  6. Epätavalliset alustat
  7. Ihmisjoukko
  8. Äänet

 

Kennelliiton sivuilla on lisätietoja sekä video käyttäytymisen jalostustarkastuksen sisällöstä.

Käyttäytymisen jalostustarkastuksen tulos tulee näkyviin Kennelliiton jalostustietojärjestelmään. Tarkastuksen lopputulos on joko hyväksytty, suoritettu, hylätty tai keskeytetty. Tulos on hyväksytty, jos koira läpäisee tarkastuksen ja rodulla on voimassa oleva ihanneprofiili. 

Tiedonkeruun kannalta on hyödyllistä saada tarkastustuloksia myös sellaisista koirista, joita ei itseään olla käyttämässä jalostukseen.

Nyt laadittu ihanneprofiili ei ole muuttumaton, vaan sitä voidaan päivittää tarvittaessa.


Lähde: Kennelliitto

 

Tiibetinspanielin ihanneprofiili

Käyttäytymisen jalostustarkastuksen lomake

 

PRA3-tulokset jalostustietojärjestelmään

 

PRA3-geenitestitulosten tallennus tiibetinspanielille on alkanut

Suomen Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan kokouksen 6/2023 päätöksen mukaisesti tiibetinspanielille on 8.1.2024 avattu sähköinen lähete PRA3-geenitestille, joka antaa tuloksen etenevästä verkkokalvon rappeumasta. Tulokset tulevat näkymään jalostustietojärjestelmässä muodossa: normaali, kantaja tai sairas.

 

Testin tilaaminen ja tuloksen tallennus

1.Testin tilaamiseen liittyvät ohjeet varmistetaan halutun laboratorion kautta ja koiralle varataan näytteenotto.

2. Ennen näytteenottoa koiralle tilataan Omakoira-palvelussa tai sen mobiilisovelluksessa lähete haluttua geenitestiä varten. Vielä rekisteröimättömälle pentueelle tai sen osalle voi tilata lähetteen, kun pennut on tallennettu Omakoiran pentueilmoitukselle.

3. Näytteenottajalle kerrotaan, että tulos halutaan tallennettavaksi Kennelliittoon, jotta hän tietää käydä vahvistamassa näytteenoton Omakoira-palvelun kautta.

4. Näyte toimitetaan eteenpäin laboratoriolle, joka tuloksen valmistuttua puolestaan toimittaa sen sekä tilaajalle, että tallentaa sen suoraan Kennelliiton tietokantaan. Tulosten tallentamisen viiveissä toivomme ensisijaisesti yhteydenottoa laboratorioon.

Tulokset hyväksytään laboratorioista Laboklin, Movet ja MyDogDNA/Wisdom panel.

 

Aiemmin saadut tulokset

Ennen tallennuksen aloittamista saadut tulokset voidaan tallentaa Kennelliitossa takautuvasti vain testatulle koiralle syntyneen pentueen rekisteröinnin yhteydessä. Tällöin tulosraportista (tai muista tuloksen mukana toimitetuista dokumenteista) tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:

  • näytteen on ottanut virallinen näytteenottaja
  • tunnistusmerkintä on tarkastettu näytteenottohetkellä
  • näytteenottopäivä
  • tutkimuspäivä
  • tutkimus on tehty Kennelliiton hyväksymässä laboratoriossa

 

Polveutumisen perusteella terve

Polveutumisen perusteella terve -statusta ei valitettavasti ole vielä teknisesti toteutettu Kennelliiton järjestelmissä, eikä merkintää siis tällä hetkellä tehdä.

Kun tekninen toteutus on valmis, on koiralle tarkoitus kirjata tieto, että se on sairauden suhteen terve polveutumisen perusteella. Kirjaus tehdään korkeintaan kolme sukupolvea eteenpäin geneettisesti terveen testituloksen saaneista koirista. Tämän jälkeen on koira tai sen jälkeläiset testattava uudestaan, jos niille halutaan tulos. Polveutumisen perusteella terveeksi voidaan merkitä vain Kennelliiton tietokantaan tallennettujen tulosten perusteella. Polveutumisen perusteella terve koira vastaa jalostuskäytössä terveeksi testattua.

 

Ulkomaiset ja tuontikoirat

Tuontikoirista, ulkomaisista jalostuskoirista ja tuontisperman osalta hyväksytään samaa sairautta koskevat ulkomaiset tulokset, vaikka testejä ei ole tehty Kennelliiton erikseen hyväksymässä laboratoriossa.  Tulosraporttiin tai erilliseen näytteenottotodistukseen on oltava kirjattu koiran tunnistusmerkintä ja siitä on ilmettävä, että näyte on eläinlääkärin tai laboratorion edustajana toimivan näytteenottajan ottama.

 

Kaikissa epäselvissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  

 

Ilmoittaminen vakavasta sairaudesta

 

Jalostustoimikunta tiedottaa

 

Tiibetinspanielin vakavasta sairaudesta ilmoittaminen sähköisellä lomakkeella

 
Linkistä avautuvalla lomakkeella tiibetinspanielin omistaja voi ilmoittaa koiransa vakavasta sairaudesta. Vakavia sairauksia, joista jalostustoimikunta erityisesti toivoo ilmoitettavan, ovat munuaisdysplasia, epilepsia, PDA, Legg Perthes, mäyräkoirahalvaus ja syringomyelia.  Myös muista vakavista sairauksista voi ilmoittaa. Tarkka sairausdiagnoosi tulee ilmoittaa.

Koiran omistaja lähettää tiedot. Ilmoituksen voi jättää, vaikka omistaja ei olisikaan Tiibetinspanielit ry:n jäsen tai koira on jo edesmennyt. Diagnoosin varmentamiseksi edellytämme kopiota eläinlääkärin lausunnosta tai ruumiinavauslausunnosta lähetettäväksi sähköpostin liitteenä osoitteeseen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Sähköisellä lomakkeella pyritään helpottamaan sairauksien ilmoittamista Tiibetinspanielit ry:n jalostustoimikunnalle. Tiedot ovat tärkeitä siksi, että jalostustoimikunta pyrkii pysymään ajan tasalla rodun terveystilanteesta mahdollisimman laaja-alaisesti   Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä julkaistavien terveystutkimustulosten, noin viiden vuoden välein toteutettavan tiibetinspanieleiden terveyskyselyn sekä Kennelliiton kuolinsyytilaston lisäksi.

Lomakkeessa on kysymys, jossa tiedustellaan lupaa tietojen käyttämiseksi. Koiran omistaja päättää, luovuttaako hän tiedon vain jalostustoimikunnalle, voiko tiedon luovuttaa eteenpäin tutkimusta varten vai onko koirakohtainen tieto julkista Kennelliiton terveystulosten tai kuolinsyytilaston tapaan. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan suunnitteilla julkaista koirakohtaisia tietoja, lukuun ottamatta munuaisdysplasiatapauksia, joista Diagnosoidut munuaisdysplasiatapaukset-listaus on rotujärjestön sivuilla. 

Linkki sähköiseen lomakkeeseen (avautuu uuteen ikkunaan)

Jalostustiedustelu

 
Tiibetinspanielit ry:n jalostustoimikunta antaa jalostusneuvontaa yhdistyksen jäsenille.

Jalostustiedustelu tehdään sähköisellä lomakkeella: Jalostustiedustelu (avautuu uuteen selainikkunaan). 

 

Jalostustiedustelu tulee tehdä hyvissä ajoin ennen arvioitua astutuskohtaa, kuitenkin vähintään kuukautta ennen nartun arvioitua juoksuajan alkamista. 

Ennen jalostustiedustelun lähettämistä tutustu Tiibetinspanielit ry:n jalostusohjesääntöön >>.

 

Jalostustiedustelussa tulee olla pohdittuna myös omia urosehdotuksia. 

Nartun tulee  täyttää jalostuksen vähimmäisvaatimukset terveystutkimustulosten osalta, ennen kuin jalostustoimikunta käsittelee jalostustiedustelun. 

Huomioithan, että terveystutkimustulosten tulee olla voimassa myös astutushetkellä.

Selän terveys

 

SELKÄKUVAUS, mitä ja miksi

Tiibetinspanielit on hyväksytty 1.7.2019 alkaen listalle 1, jonka rodut voivat saada IDD-lausunnon.

Nykyinen jalostusohjesääntö ei edellytä jalostuskoirien selkäkuvausta. Kun tiibetinspanieleiden selkiä kuvataan, rodun selkien terveyden seuraamiseksi on tärkeää, että tieto saadaan myös välilevymuutoksista.

Kondrodystrofisilla koiraroduilla on mutaation aiheuttama raajojen pitkien luiden kasvuhäiriö, minkä johdosta näillä koirilla on tyypillinen pitkänomainen ulkomuoto ja lyhyet ja käyrät raajat.

Kondrodystrofisia koirarotuja ovat esimerkiksi mäyräkoirat, kiinanpalatsikoira, welsh corgi ja skyenterrieri. Mutaatioon liittyy taipumus selkänikamien välilevyjen varhaiseen rappeutumiseen (intervertebral disc disease, IDD), joka alkaa jo ensimmäisen elinvuoden aikana. Rappeutuneet välilevyt ovat alttiita vaurioille ja seurauksena on mäyräkoirahalvauksena tunnettu välilevytyrä. Sen oireet voivat vaihdella muutaman päivän kestävistä selkäkivuista täydelliseen takajalkojen halvaantumiseen. Jos välilevytyrä on kaularangan alueella, oireina ovat voimakas kaulan alueen kipu ja joskus etu- ja takajalkojen halvausoireet. Tyypillisin sairastumisikä on 4–5 vuotta.

Kondrodystrofisilla roduilla pitkälle rapeutuneet välilevyt voivat kalkkeutua. Kalkkeutumistaipumuksella on perinnöllinen tausta ja kalkkeutuneiden välilevyjen määrällä on yhteys sairastumisriskiin.

Koirista, joilla ei ole yhtään kalkkeutunutta välilevyä, vain harvat sairastuvat. Kalkkeutuneet välilevyt näkyvät röntgenkuvissa, mikä mahdollistaa sairauden vastustamisen röntgenseulonnan avulla. Tutkimuksissa on todettu, että välilevyt kalkkeutuvat kahteen ikävuoteen mennessä. Osa kalkkeutumista voi myöhemmin kadota ja siksi röntgenkuvauksen suositeltu ikä on 24–42 kuukautta.

Kalkkeutumien lisäksi koira saa lausunnon spondyloosista, nikamien epämuotoisuudesta sekä välimuotoisesta lanneristinikamasta. Kahden ensimmäisen ominaisuuden lausumisen alaikäraja on 24 kuukautta, ja kahden jälkimmäisen (jotka ovat synnynnäisiä ominaisuuksia) 12 kk.

Kalkkeutumien määrä arvostellaan neliportaisella asteikolla.

 

Mitä nämä kaikki lyhenteet tarkoittavat:

VA = Nikamien epämuotoisuus (Vertebral Anomaly)

LTV = Välimuotoinen lanne-ristinikama (Lumbosacral Transitional Vertebra)

SP = Spondyloosi (Spondylosis Deformans)

IDD = Kalkkeutuneet välilevyt (Intervertebral Disc Disease)

 

Kalkkeutuneet välilevyt (Intervertebral Disc Disease, IDD)

IDD 0   Ei muutoksia, puhdas

IDD1   1 - 2 osittain tai kokonaan kalkkeutunutta välilevyä, lievä

IDD2   3 - 4 osittain tai kokonaan kalkkeutunutta välilevyä, keskivaikea

IDD3   5 tai enemmän osittain tai kokonaan kalkkeutunutta välilevyä, vaikea

 

IDD-kuvauksessa otetaan vähintään 6 röntgenkuvaa:
Vähintään 5 lateraalikuvaa = sivukuvaa (kaularanka, ”hiihtokuva” kaula- ja rintarangan liitoskohdasta, rintaranka, rinta- ja lannerangan liitoskohta sekä selällään otettu kuva lanne-ristiluualueesta (tai lonkkakuva, jossa alue näkyy).

Muissa selkäkuvissa on riittänyt 3 lateraalikuvaa (kaula-, rinta- ja lanneranka) ja lanneristiluualueen selällään otettu kuva tai lonkkakuva, jossa alue näkyy.

Omistajalle ohjeeksi:
Muistuta eläinlääkäriä kuvaushetkellä mitä lausuntoja kuvista haluat, jotta tulee varmasti otettua kaikki tarvittavat kuvat.
 

 
Kuvassa näkyy kalkkeutuneita välilevyjä (kuvan saat suuremmaksi klikkaamalla)

 

 

RETROGEENIT

Koirilla on tunnistettu kaksi retrogeeniä, kromosomissa 12 (12-FGF4 )ja kromosomissa 18 (18-FGF4), ja ne aiheuttavat lyhytraajaisuutta . Erityisesti retrogeenillä 12-FGF4 on todettu myös yhteys kalkkeutuneiden välilevyjen esiintymiseen (IVDD) sekä lisääntyvää riskiä välilevyjen tyräytymiseen. (Batcher et al, 2019)

 

Lyhytraajaisuutta aiheuttava retrogeeni CDPA (18-FGF4)   

* Tämän retrogeenin aiheuttamaa lyhytraajaisuutta kutsutaan myös kondrodysplasiaksi (CDPA).

* CFA18-retrogeeni on fiksoitunut 15 rodussa. Se on lyhytraajaista ilmiasua määrittävä geeni esimerkiksi basset houndilla, kiinanpalatsikoiralla, mäyräkoirilla, tiibetinspanielilla sekä welsh corgeilla. Fiksoituminen tarkoittaa, ettei rodussa ole tästä geenistä normaalimuotoa lainkaan, vaan ainoastaan retrogeeniä.

CDPA-tulos  sisältyy  MyDogDNA-testikittiin. Teetettyjen geenitestien perusteella on mahdollista, että tiibetinspanielilla voi olla myös vain yksi kopio CDPA-retrogeenistä.  Tulos löytyy Traits osiosta ->More Body Features -> Short Legs ->2 copies tai 1 copy.

Kasvattajien ja omistajien toivotaan ilmoittavan CDPA-tuloksista jalostustoimikunnalle,  jos CDPA-tulos on 1 copy eli yksi  kopio.

https://www.katariinamaki.com/l/retrogeenit-yhdesta-lyhytraajaisuus-toisesta-ennenaikainen-valilevyrappeuma/

Tiibetinspanieli 1-2022  
Tiibetinspanieleiden lyhytraajaisuus, selkänikamien välilevyjen rappeutuminen ja kalkkeutuneet välilevyt 

 

Välilevysairaudelle altistava retrogeeni CDDY  (12-FGF4)  tiibetinspanieleilla

Koiran kromosomissa 12 sijaitseva FGF4-retrogeeni aiheuttaa selkärangan välilevyjen ennenaikaisen rappeutumisen ja aiheuttaa kantajalleen kohonneen riskin selän välilevyongelmiin.

  • Koiria, joilla on yksi tai kaksi kopiota tästä retrogeenistä CDDY (12-FGF4) kutsutaan kondrodystrofisiksi.  Tästä johtuu myös  retrogeenistä käytettävä lyhenne CDDY
  • CDDY:n esiintymisestä tiibetinspanielilla ei toistaiseksi ole tehty virallista tutkimusta, mutta kyseinen retrogeeni on löytynyt myös tiibetinspanieleilta (testatuista yli 5 %:lta, mutta alle 25 %:lta, kts. Katariina Mäen sivusto) 
  • CDDY-geenitestin vastauksen saa nyt MyDogDNA- testikitissä.


Lisätietoja:
https://www.katariinamaki.fi/l/valilevysairaudelle-altistavan-cddy-retrogeenin-yleisyys-eri-roduissa/

  

Kasvattajien ja omistajien toivotaan ilmoittavan CDDY-tuloksista jalostustoimikunnalle, jotta tämän geenin esiintyvyyttä tiibetinspanieleilla Suomessa voidaan kartoittaa.
Ilmoitathan samalla, onko tulos vain jalostustoimikunnan käyttöön, vai voiko sen julkaista yhdistyksen sivuilla julkisen listauksen tultua ajankohtaiseksi

 

Jalostustoimikunnan yhteystiedot:

Anne Johansson
ajohansson (at) tiibetinspanielit.fi   tai   
anne.johansson (at )kolumbus.fi